Sundsvall satsar på Norrlands enda nationella tennisgymnasium

Nu öppnas dörren till en unik möjlighet i Sundsvall för tennistalanger. En möjlighet att förena studier med nationell idrottsutbildning (NIU). Sundsvalls gymnasium satsar på att höja ribban för lokal idrottsutbildning och ansöker nu om att bli hem för Norrlands enda tennisgymnasium på nationell nivå.

NIU ger bättre förutsättningar till tennissatsande elever genom ökade träningstimmar och möjlighet till nationell tävlingsverksamhet. Genom att erbjuda en arena på nationell nivå vill Sundsvalls gymnasium skapa en stark grund för unga idrottare att utvecklas och nå höga mål.

– Verksamheten vid NIU har varit framgångsrik under en lång period och bidragit till att öka attraktionskraften för Sundsvalls gymnasium. Vi är mycket glada att det nu getts möjlighet att bredda vårt utbud genom att även kunna erbjuda tennis, säger Ann Larsson, rektor på Sundsvalls gymnasium.

Utbildningen kommer erbjuda sex platser per årskull, med start från läsåret 2025/2026. Antalet är lagom för att kunna hålla den kvalitet man vill ha på utbildningen menar David Vessberg, ansvarig för tennisgymnasiet.

Nyrenoverade Baldershallen är fullt utrustad och har engagerade tränare som ger eleverna de bästa förutsättningarna för deras personliga elitsatsning. Här finns bland annat sex tennisbanor inomhus och fyra grusbanor utomhus. I lokalerna finns också gym, café, restaurang och plats för läxläsning.

Sundsvall ska bli Norrlands centrecourt

Den politiska majoriteten (S, C och V) i Sundsvalls kommun ser denna satsning som en strategisk möjlighet att stärka regionens attraktivitet. Sedan tidigare erbjuder Sundsvalls gymnasium NIU inom andra sporter, bland annat fotboll, simning och brottning. Med satsningen på tennisgymnasium på samma nivå vill majoriteten förstärka Sundsvall som en central destination för unga idrottare.

– Det här är viktigt både för att unga som vill satsa på tennis kan stanna här, men också för att det kan locka personer från andra delar av landet hit. Nu blir vi det enda tennisgymnasiet med nationell antagning norr om Uppsala. Vi vet att det finns ett stort intresse så det här är en viktig och rolig satsning som sätter Sundsvall i centrecourt, säger Olle Åkerlund (S), ordförande Barn- och utbildningsnämnden.

Läs nyheten här

relaterade nyheter