vÅR historiA

SUNDVALLS TK ANNO 1921

Sundsvalls Lawntennisklubb bildades 1921 på initiativ av Birger ”Bisse” Norgren. Tennis spelades då i Allmänna Läroverkets (nu Hedbergska skolans) gymnastiksal. Genom klubbens försorg tillkom 1927 en utebana i Skolparken mellan GA-skolan och Bergsgatan. En ny tennishall byggdes 1937 på Fabriksgatan och sommaren 1946 kunde de två utomhusbanorna på Västhagen tas i bruk.

Klubben byter namn till Sundsvalls Tennisklubb 1942. Inga Welborn tar 1946 klubbens första medalj i Norrlandsmästerskap. Hasse Andersson är klubbens första stora spelare och 1949 blir han ”stor grabb” som den förste tennisspelaren i distriktet.

Med en målmedveten ungdomsverksamhet under 1950-atalet fick klubben fram många duktiga spelare. Uppvisningsmatcher av såväl svensk elit som världsstjärnor bidrog till att stimulera intresset för tennis och utveckla klubbens aktiva. Vid uppvisningarna medverkade de bästa av hemmaspelarna i dubbelmatcher. Gäster under 50-talet var bland annat Kalle Schröder, Fred Perry (från England), Torsten Johansson, Uffe Schmidt, Lennart Bergelin och Percy Rosberg.  

50-talet domineras av Larssa Olsson, en otrolig bollbegåvning. Vad sägs om 144 DM-medaljer i fem olika idrotter. Två inflyttade spelare blir ett lyft på 60-talet. Aina Andersson tar 13 SM-guld och Tony Pettersson fyra.  Profiler på 70-talet är Margareta Ljunggren och Hans Eberstein, som båda fortfarande representerar Sverige som veteraner.  

På 70-talet fick Björn Borg-febern nybörjare i alla åldrar att söka sig till tennis-sporten. Populär tränare var då Lars-Erik Karlsson. 1970 var det stor tennisgala i Sporthallen med Manuel Santana, Jan-Erik Lundqvist och hemmaspelarna Larssa Olsson och Tony Pettersson.  

1980-talet blev tävlingsmässigt det dittills bästa decenniet för STK. Egentligen började det redan 1979 med då 12-åriga Monica Lundqvists JSM-guld och sträckte sig via Peter Lundgren som topp till Mikael Stadlings Senior-SM-guld 1991. Alla tre prövade också lyckan som proffs.  

Peter Lundgren, som 1983 och 18 år gammal flyttade till Stockholm och SALK, är STK:s mest framgångsrike spelare. När han i mitten av 1990-talet drog sig tillbaka från proffscirkusen hade han, efter att ha slagit igenom i Stockholm Open 1985, vunnit tre ATP-turneringar och slagit de flesta av världens toppspelare med Ivan Lendl och Mats Wilander i spetsen. Han var som bäst nr 25 på världsrankingen. Peter har därefter haft stor framgång som tränare och coach för världsspelare som Roger Federer, Marcelo Rios och Marat Safin.


Monica Lundqvist har på flick- och damsidan framstått som klubbens största spelare. Monica vann JSM och Kalle Anka Cup många gånger och hade en given plats i juniorlandslaget och blev 1984 europamästarinna i lag som 17-åring. Hon var som bäst rankad som 124 i världen. I början av 90-talet avbröt Monica sin proffssatsning och flyttade tillbaka till Sundsvall, och bidrog då starkt till STK-damernas lagframgångar.  

1984 arrangerade STK en tennisgala mellan Mats Wilander och Jocke Nyström, och 1988 nåde klubben sin dittills största framgång för seniorlag då herrtrion Mikael Stadling, Johan Dysholm och Thomas Nilsson tog SM-brons utomhus i dåvarande elitserien.  

Andra spelare på 80-talet som nådde fina resultat var Urban Lundqvist, Peter Öhman, Anders Wennberg, Tomas Adler, Richard Hansson och något senare Stefan Nilsson, Anna-Lena Tapper och Fredrik Wikström. Från senare delen av 90-talet har Mattias Pettersson och Linn Rönnberg varit framgångsrika STK:are. 1993 vann Linn tillsammans med Carolina Blomberg (Källberg), Svenska Juniorcupen för flickor, i lag.

Framgångarna under 80-talet resulterade också i att många av klubbens bästa spelare fick möjligheter att studera vid college i USA och spela med skolornas tennislag. Spelarflykten till USA pågick in till mitten av 90-talet och har varit kännbar för klubben främst på herrsidan.  

Strax före jul 1989 invigdes den efterlängtade Baldershallen och en kort tid senare revs gamla tennishallen på Fabriksgatan. Urban Lundqvist och Arne Hansson kom hem från tränarjobb i Österrike och blev tränare och ansvariga för verksamheten i Baldershallen.  

Tillkomsten av Baldershallen, tillsammans med de sex grusbanorna som byggts på 70-talet, gav Sundsvall en högklassig tennisanläggning. Detta medförde ett rejält uppsving för tennisen och klubben växte. Antalet medlemmar och juniorer ökade liksom damsektionen.  

STK hade under 90-talet både dam- och herrlag i Förbundsserien där damerna som bäst blev 3:a 1993. Många fina SM-framgångar har också klubbens veteraner haft under 1990- och 2000-talet.    

Sedan mitten av 90-talet är Peter Lundin anställd tränare och Richard Hansson hallansvarig. Klubben har drygt 300 medlemmar och omkring 120 juniorer i regelbunden träning. En fin framgång 2000 var när herrlaget med Mikael Stadling, Mattias Pettersson och Daniel Waluszewski tog silver i SM-slutspelet utomhus.  

Juniorerna har haft allt större framgångar på senare år och under 2005 vann 12 olika juniorer 29 stycken klassegrar i 14 olika nationella turneringar. Speciellt lyckosam har Fredrika Ek (15 år) varit och STK hoppas att fler juniorer ska nå liknande framgångar.


STK har under alla år haft en omfattande och uppskattad motionsverksamhet i form av gruppspel, handicaptävlingar och på senare tid damkommitténs verksamhet samt dubbeltävlingen Torsdagsblixten för daglediga vuxna. Som kuriosa kan tilläggas att den fortfarande populära motionstävlingen Julkorven har sitt ursprung från 1954.  

En annan viktig del av verksamheten har alltid varit utbildning av ledare och tränare, samt arrangemanget av tävlingen Sundsvall Junior Cup.